Landmandspar byder gerne indenfor

Anne-Marie og Gert Jonstrup er stolte af deres bedrift ved Vrå og inviterer skoleklasser og andre interesserede på besøg

0
2169

Landmand Gert Jonstrup og hans hustru på Smerstedvej ved Vrå synes ikke altid, at de danske medier behandler landbruget lige godt. De døjer med at genkende det erhverv, som de elsker, og som de hver dag arbejder professionelt med. Derfor har de i flere år været en del af Skole, Landbrug & Fødevarer, hvor skoleklasser kan booke et besøg på en bondegård. Og i eftersommeren slog de for første gang døren op til Åbent Landbrug.

– Jamen, vi er da stolte over det landbrug, vi driver. Vi har det rigtigt godt som landbrugere, og vi glæder os hver dag over at arbejde med vores dyr og sørge for, at de har det godt. Vi har tilmeldt os Skole, Landbrug og Fødevarer og nu også Åbent Landbrug, fordi vi gerne vil være med til at præsentere et andet billede, end det som medierne tit viser af moderne dansk landbrug, siger Gert Jonstrup.

Dyrevelfærd
– Når vi åbner dørene kan børnene i skolen og besøgende i øvrigt se, at vores dyr selvfølgelig har det godt. Vi har naturligvis rigtig meget fokus på dyrevelfærd, både fordi vi elsker at arbejde med dyrene, og fordi alt andet ville være en dårlig forretning for os. Dyr, der trives godt, yder også godt, så det kan på alle måder betale sig at have fokus på dyrevelfærd, påpeger Gert Jonstrup, der købet gården i 1985.

Køerne på Smerstedvej malkes hver dag af tre malkerobotter, og de giver 6000 kilo mælk om dagen. Tankbilen fra Arla kommer hver dag og kører mælken til mejeriet. På gården driver Gert Jonstrup 170 hektar jord, og det svarer nogen lunde til 340 fodboldbaner. På markerne dyrker han majs, græs og korn, som bruges til foder for køerne. Smersted kører desuden maskinstation for andre landmænd.

– Mine forældre var landmænd, og det havde jeg også lyst til. Jeg har altid nydt at arbejde med dyrene og være ude i stalden. Som landmand føler sig mig ét med naturen, og den frihed, som erhvervet giver mig, kan jeg rigtigt godt lide, men samtidig er jeg også meget bevidst om det ansvar, vi har som branche.

Positive svar
– Ved Åbent Landbrug delte vi nogle spørgeskemaer ud til de mange besøgende, og vi har fået utroligt mange positive svar tilbage, lige som vi oplevede masser af gode spørgsmål til, hvordan det er at være landmand, og hvorfor vi gør det ene eller det andet i arbejdet med dyrene og i markerne, fortæller Gert Jonstrup, der tilføjer, at selv om der var knap 2000 besøgende, var der nærmest som støvsuget, da sidste gæst havde sagt farvel. Alt var ryddet op, og der lå ingen papir eller andet affald og flød.

– Hvis vi får tilbuddet om at arrangere Åbent Landbrug en anden gang, vil vi helt sikkert sige ja tak. Der skal godt nok gøres et stort forarbejde, men henover året har vi nogle hængepartier, som vi altid nedprioriterer, og dem får vi så lejlighed til at få taget fat på og løst. Desuden har vi fået helt uvurderlig hjælp fra kredsrådet i LandboNords Kreds 4, fra seniorgruppen i kredsen, fra de lokale baptistspejdere, friskolen i Serritslev hvor eleverne tjente lidt penge til en skoletur til Bornholm, fra familie og venner.

– Åbent Landbrug har været en fantastisk positiv oplevelse, og selv om forarbejdet var stort, så byder vi gerne indenfor igen, smiler Gert Jonstrup.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here