Superlac lokker køerne til robotten

DLG har udviklet endnu et nyt, velsmagende fodersortiment som baner vejen til malkerobotterne

0
2020

”Man kan trække hesten til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke”. Siger man. Hos DLG har man valgt at omskrive problematikken. Her handler det ikke, om at trække en hest til truget, men derimod om at lokke en ko til malkerobotten. Midlet er ikke søde ord og klap bagi, men derimod lækkert, velsmagende foder, som køerne nærmest står i kø for at få mundefulde af.
DLG har i gennem længere tid arbejdet med de faktorer, der gør et godt robotfoder, og med opdateret viden, ny procesteknologi og målrettede afprøvninger i praksis, har det udmundet sig i to robotfoder-sortimenter, nemlig det allerede etablerede KomKo-sortiment og det helt nye Superlac-sortiment. Mens KomKo sortimentet primært er baseret på nationale resultater, er Superlac udviklet i samarbejde med forskningsinstitutionen, Schothorst Feed Research (SFR), og er derved udviklet på baggrund af hollandsk fordringspraksis. Blandingerne bygger derfor også på de råvarer, man traditionelt har brugt i hollandsk mælkeproduktion, forklarer produktchef hos DLG, Birgitte Marie Løvendahl Raun.

Robotfodersortimenter
Det primære formål for robotblandinger, som KomKo og Superlac, er at supplere grundrationen med næringsstoffer i forhold til koens ydelsesniveau, samt at lokke køerne ind i malkerobotten. En chip påsat på koen (ofte i øremærke eller halsbånd) gør robotten i stand til at registrere, hvor meget den enkelt ko skal have af foderet, men for at være et godt og tillokkende robotfoder, er smagen og konsistensen af foderet altafgørende.
– Koen malkes ideelt set ca. 2,8-3 gange i døgnet og yder gennemsnitligt godt 10.000 kg mælk om året. Med Superlac og KomKo kan vi være med til at lokke koen til robotten, så den får tømt yveret og dermed opnår sin maksimale ydelse. Både KomKo og Superlac er produceret med den samme procesteknologi, men råvaresammensætningen følger to forskellige strategier, hvilket forklarer prisforskellen, forklarer Birgitte Marie Løvendahl Raun, DLG.

Smag og konsistens
Køerne bliver primært tiltrukket af to faktorer, nemlig smagen og konsistensen af foderpillerne. Mens køerne ikke har noget imod at æde grundfoder med smuld, er smuld med til, at køerne trækker lidt på mulen, hvis de finder smuld i lokkefoderet. Derfor er det vigtigt, at pillekvaliteten er høj, så pillerne ikke går i stykker, når de snegles op. Pillerne har derfor fået en speciel overflade, som gør dem ekstra hårde og tiltrækkende for køerne.
Lokkes køerne ikke til robotten skal landmanden ud og hente køerne til malkning i besætningen. Det kræver en stor arbejdsindsats, og medfører ofte en forringelse af mælkeydelsen hos koen, hvis ikke den bliver malket regelmæssigt og ofte nok.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here