Velsmagende foder lokker køerne til malkerobotterne

DLG har udviklet ny blanding, som får køerne til at stå i kø ved robotterne

0
2197
Erling Sørensen, kvægbrugsleder på Gyllingnæs, siger: ”Det har været meget positivt med KomKo-robaotblanding, og jeg forventer helt sikkert, at vi fortsætter med blandingen. Pillekvaliteten er virkelig god. Det kan klart mærkes, at det er en velsmagende blanding, da ædelysten hos køerne er større. Den enkelte ko æder op. Derfor er der ikke noget restfoder, der ligger til næste ko. Vi er dermed sikre på, at den enkelt ko æder sin egen foderration.”

Hvis ikke foderet er af en kvalitet og har en smag, som køerne vil spise, kan det være en udfordring at lokke køerne ind i malkerobotterne, og dermed skal landmanden ud at finde dem i besætningen – måske mellem 300 køer, der ser nogenlunde ens ud. Det kræver en masse arbejdstid, og det forringer mælkeydelsen hos koen, hvis ikke den bliver malket regelmæssigt.
– Derfor har vi gennem halvandet år testet et helt specielt foder, som vi kalder for Kom-Ko, og som løser problemet. Køerne bliver primært tiltrukket af to faktorer: smag og konsistens af pillen. Køerne kan godt lide en pille, der er hård, og for at producere en særlig hård pille har DLG investeret i ny teknologi på fabrikkerne. Her får hver pille en særlig overflade – altså en coating, der sprøjtes på, når pillen produceres – og det gør, at den bliver hårdere. Efterfølgende har vi dels testet pillernes hårdhed i forhold til, om køerne vil spise dem, dels har vi testet smagen ved at sammensætte bestemte råvarer, forklarer koncernkommunikationschef hos DLG, Jes Randrup.

Vel modtaget

– Resultatet har været meget, meget vellykket. Foderet er blevet vel modtaget både hos landmændene og hos køerne. Ud fra tilbagemeldingerne kan vi konstatere, at Kom-Ko letter arbejdsbyrden hos landmanden markant, og så ved vi jo, at mere regelmæssigt malkning alt andet lige giver en højere mælkeydelse pr. ko, påpeger Jes Randrup.
På Gyllingnæs Gods ved Odder bekræfter Erling Sørensen de positive erfaringer. På godset er 250 Holstein-køer, og her begyndte Erling, som har 40 års erfaring med kvæg, at give køerne Kom-Ko i begyndelsen af marts.

Alt bliver ædt op

– Alt foderet bliver ædt op. Vi ville gerne prøve den nye robotblanding, fordi vores køer – især 1. kalvskøerne – i højere grad skulle kunne nå at æde den tildelte fodermængde. Det kneb lidt med den tidligere blanding. Selvom vi allerede har en højtydende besætning, så prøver vi jo hele tiden at optimere og forbedre vores besætning. Pillekvaliteten er virkelig god, og vi kan klart mærke, at det er en velsmagende blanding. Ædelysten hos køerne er større. Den enkelte ko æder op, og derfor er der ikke noget restfoder, der ligger til næste ko. Vi er således sikre på, at den enkelt ko æder sin egen foderration, påpeger Erling Sørensen og tilføjer:
– Når køerne ved, der er foder, som smager godt, søger de selv ind i robotterne, og dermed opnår vi flere malkninger i døgnet pr. ko.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here