Landmanden er kommet online

For nogle er IT et nødvendigt onde, mens mange ønsker sig en smartere hverdag

0
2134

Landmanden er rigtig dygtig til at drive sin gård. Inde i stalden med grisene eller køerne. Eller ude på marken. Her udlever han sin passion i tæt pagt med natur og dyr. Kontorarbejdet, som følger med, er tit ikke så interessant, og IT og computer er for nogle et nødvendigt onde. Her er der hjælp at hente i den lokale landboforening.
– I forhold til andre virksomheder er landbruget ganske specielt. Landmanden bor som oftest i stuehuset ved sin bedrift, og det betyder, at arbejdsliv og privatliv smelter sammen. Også når vi taler IT. Tit har landmanden én pc, som fungerer både som hans kontormaskine og familiens private computer, og det særlige forhold kræver omtanke og disciplin, understreger IT-konsulent hos Agri Nord i Aalborg, René Schou.

Fokus

– Landmænd er ikke modstandere af IT, og de er bestemt ikke dårligere til at håndtere en pc end andre. Det er bare ikke der, der fokus er. Deres fokus er hos dyrene eller i marken, men i kraft af den teknologiske udvikling, og at stadig flere ydelser fra leverandørerne findes på tablet eller smartphone, er de fleste landmand selvfølgelig også online nu og dermed mindre afhængig af den enkelte arbejdsstation, påpeger René Schou, der sammen med kollegerne står til rådighed med hjælp og vejledning både i valg af computer, køb og installation af både hardware og software og ikke mindst efterfølgende support.
– Vi hjælper medlemmerne med den helt basale rådgivning, og vi råder som regel landmanden til at investere i et abonnement hos os, som inkluderer fjernsupport, så vi fra vores lokaler kan betjene hans computer hjemme hos ham og dermed som regel hurtigt løse problemet. Vi opfordrer også til både at installere backup og antivirusprogrammer, ikke mindst når pc’en bruges både privat og i forhold til bedriften.

På tværs af fagskel

– Hos Agri Nord arbejder vi på tværs af fagskel, og vi har rigtig tit IT-perspektivet med, når vi rådgiver vores medlemmer. Indenfor langt de fleste fagområder findes der IT-programmer, der er med til at gøre landmandens hverdag lettere i forhold til f. eks. planteavl, økonomi, svin og kreaturer. Mange begynder for alvor med IT, når de kan se en lettelse i det elektroniske regnskab. Leverandørerne kan som regel sende elektroniske fakturaer, som automatisk bliver betalt og faktureret i regnskabssystemet. Det er til at forstå og et godt sted at begynde på en mere digital hverdag. I dag er mange software-licenser baseret på en årlig betaling, og det system er faktisk ofte en hindring. Mange landmand ønsker traditionelt at eje fremfor at leje, og de kan ikke forstå, hvorfor de ikke blot kan købe en licens. Det kan de tit også godt, men så får de bare ikke muligheden for løbende at opdatere softwaren, og så er de meget dårligere stillet end ved at betale en årlig afgift, som inkluderer opdateringer, siger René Schou, der erkender, at livet på landet godt kan være en udfordring i forhold til at være online. Mange bedrifter ligger ikke lige op ad en befærdet hovedfærdselsåre og er derfor ikke så interessant for udbyderne af lynhurtigt internet.

Forbindelsen

– De fleste kan få en 10 Mbit forbindelse, men med en stor moderne bedrift, hvor det både erhvervsmæssigt og privat er nødvendigt at være online det meste af døgnet, forslår sådan en forbindelse ikke længere. For dem, der bor længst væk fra IT-vejen, er mobilt bredbånd ofte løsningen, men her er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på, at der kan være et forbrugsloft, som det er nødvendigt at forholde sig til.
– Hos Agri Nord er det vores opfattelse, at IT på langt de fleste bedrifter er ved at være en naturlig del af det at drive et moderne landbrug. Lysten til og glæde ved at benytte IT som et strategisk arbejdsredskab hænger sammen med interessen, og selv om der stadig er nogle, som opfatter IT og computere som et nødvendigt onde, er der også rigtig mange, der interesserer sig for mulighederne for at få en både bedre og smartere hverdag, understreger han.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here